<  NIEUWS
Veel gestelde vragen zakendoen Iran: betalingsverkeer
28 september 2016

1. Wat is toegestaan rondom het betalingsverkeer?

Na het opschorten van de Europese sancties is het uitwisselen van betalingen niet meer aan directe restricties gebonden.  Toch is er vanuit Amerikaans perspectief bijna geen handel toegestaan en ondervinden ook internationale banken en bedrijven met grote belangen in Amerika hier hinder van.  Diverse Nederlandse banken houden dan ook afstand van Iran om geen boetes en andere sancties opgelegd te krijgen. Om dit als Nederlands bedrijf toch in goede banen te leiden, is het treffen van voorbereidende maatregelen, zoals het controleren van producten, klanten en betalingen, dan ook erg belangrijk. Dit vereenvoudigt eveneens het succesvolle verloop van het betalingsverkeer met Iran.

2. Hoe regelt de bank het betalingsverkeer?

Desondanks zijn er diverse mogelijkheden om via Nederlandse banken zaken te doen met Iran. Banken maken voor het internationale betalingsverkeer gebruik van correspondent banks, waarbij er onderlinge rekeningen bij elkaar openstaan. Door de eerdere opgelegde sancties is dit destijds stopgezet en nog maar mondjesmaat hervat. Hierdoor kunnen Letter of Credits niet meer worden afgegeven of kunnen andere vormen van betalingen niet worden voldaan. Nederlandse bedrijven hebben weinig alternatieven in tegenstelling tot sommige omliggende landen, die over meerdere kleinere banken bezitten en wel openstaan voor zakendoen met Iran. Doordat deze banken kleinschaliger zijn, zijn zij niet altijd in staat klanten te faciliteren in hun wensen. Het simpele betalingsverkeer gaat hen nog goed af, maar grotere handelskredieten worden moeilijker.

3. Wat wordt opgemerkt in de praktijk?

Door diverse Nederlandse banken wordt het betalingsverkeer met Iran sinds kort geaccepteerd. Iedere transactie wordt afzonderlijk bekeken, waardoor het belangrijk is om hiervoor de juiste weg bij de bank te vinden. De vraag naar LC’s (Letter of Credits) is daarnaast groot, maar is in de praktijk nog niet volledig hervat.  Daarbij is de looptijd van een LC maximaal drie maanden. Momenteel zoeken veel bedrijven alternatieve oplossingen via tussenpersonen en andere landen. Hier zitten echter wel risico’s aan verbonden: banken verlangen het om na ontvangst van het geld details over de transactie te verkrijgen. Dit kan tot gevolg hebben dat de vertrouwensrelatie tussen de klant en de bank op het spel wordt gezet, waardoor er in de toekomst mogelijk deuren kunnen sluiten.

Wist u dat er tijdens het Logistiek Congres verschillende experts uit het bankwezen zullen spreken over het betalingsverkeer en de jurisdictie?