<  NIEUWS
De mogelijkheden van de Zijderoute
5 oktober 2017

De Nieuwe Zijderoute moet niet gezien worden als één spoorweg, maar als een intercontinentaal spoorwegnetwerk. De verbindingen tussen Europa en Chinese steden worden steeds verder uitgebreid.

In 2013 werd het One Belt One Road initiatief, beter bekend als de Nieuwe Zijderoute, door de Chinese president Xi Jinping aangekondigd. De Nieuwe Zijderoute is in tegenstelling tot de Oude Zijderoute per spoor.

In plaats van zijde worden er anno 2017 veel meer verschillende producten van China naar Europa en andersom vervoerd. In het begin waren dit veelal luxe goederen, maar we zien nu een opmars van bijvoorbeeld temperatuurgevoelige goederen die in reefer containers vervoerd worden.

Het railtransport van China naar Europa via de Nieuwe Zijderoute is ruim twee keer zo snel als per schip. De reis neemt 15 dagen in beslag. Daarnaast is het goedkoper dan luchttransport. Andere voordelen zijn lagere voorraad- en rentekosten in vergelijking tot zeetransport. Daar komt bij dat railtransport milieuvriendelijker is dan lucht- en zeevaart.

De dienst vertrekt vanuit de Chinese stad Chengdu naar Tilburg. Momenteel arriveert de trein drie keer per week in Tilburg. Via Kazachstan en Moskou komt de vrachttrein Europa binnen. Onderweg passeert de trein steden als Brest en Malaszewicze. Dit zijn twee belangrijke hubs aan de Nieuwe Zijderoute.

Vanuit Tilburg zijn er diverse intermodale verbindingen naar Rotterdam en Antwerpen. Vanuit Chengdu kunnen andere grote Chinese steden zoals Shanghai, Ningbo en Shenzhen bereikt worden.

Jordex biedt de mogelijkheid voor transporten via de Nieuwe Zijderoute, voor zowel LCL als FCL lading. Daarnaast verzorgen wij het voor- en natransport wat door-to-door levering mogelijk maakt. Neem voor aanvragen contact op met onze Intermodal Manager Robert den Haan.